De economie van Cyprus zinkt steeds verder weg. Krediet wordt niet meer verstrekt en toeristen laten het afweten. Ook Nederlanders laten het eiland links liggen.

Terwijl Cyprus probeert de economie weer op de rails te krijgen na de bankencrisis eerder dit jaar, kiezen veel Nederlandse toeristen toch voor een andere zonbestemming.

Tot nu toe zijn er dit jaar 32 procent minder Nederlanders naar Cyprus op vakantie gegaan dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat meldde de Algemene Nederlandse Vereniging van Reisondernemingen (ANVR) donderdag.

“Mensen hebben nog steeds het beeld van lege bankautomaten in hun hoofd”, legt ANVR-directeur Frank Oostdam uit. Hij benadrukt dat deze gedachte niet terecht is. “We zijn destijds met een delegatie naar Cyprus gegaan, en je kunt op het eiland prima vakantie vieren.”

Als gevolg van een Europees besluit dat Cypriotische spaarders zouden moeten bijdragen aan noodsteun aan hun overheid, waren in maart een bepaalde periode alle banken op Cyprus gesloten. Pinautomaten werden wel bijgevuld, maar het geld ging harder op dan normaal omdat veel mensen hun geld van de bank wilden halen.

Cyprus heeft het zwaar

Vijf maanden nadat Cyprus voor 10 miljard euro noodsteun kreeg van de Europese Unie en het IMF verkeert het land nog steeds in deplorabele staat, schetste zakenkrant The Wall Street Journal donderdag in een reportage.

Grootste probleem is de herstructurering van de enige overgebleven grote bank, Bank of Cyprus. Die verloopt erg moeizaam.

Krediet wordt door het instorten van de financiële sector nauwelijks verstrekt, waardoor ondernemers inkopen die ze doen zelf contant moeten voorfinancieren. Dat leidt tot grote problemen bij bedrijven, ontslagrondes en faillissementen. De Cypriotische werkloosheid lag in juni op 17,3 procent van de beroepsbevolking.

In het eerste kwartaal van dit jaar kromp de economie met 4,8 procent, vergeleken met een jaar eerder. In het tweede kwartaal bedroeg de krimp 5,4 procent.

De Europese Commissie gaat uit van een krimp van 8,7 procent dit jaar, maar dat is volgens sommige waarnemers te optimistisch. Zo gaat beleggingsstrateeg Gabriel Sterne uit van 15 procent krimp dit jaar, aldus de WSJ. "De publieke schuld is niet houdbaar en de economische en fiscale uitgangspunten van het steunprogramma zijn veel te optimistisch."

Bron: Z24/ANP

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl